Skalpmikropigmentering (SMP)​

SMP eller skalpmikropigmentering är en tatueringsteknik som efterliknar ens egna hårsäckar för att skapa illusionen av att ha rakat hår och även kamouflera tunnhårighet och behandlingen passar både män och kvinnor som har eller börjar tappa hår.

För män innebär SMP att återskapa aspekten av att ha rakat hår genom att tatuera in hundratals små prickar över delar eller hela huvudet och för kvinnor genom att ge illusionen att ha mer fyllighet genom att minska hårbottnens synlighet med små prickar där det behövs.

Tekniken gör det möjligt att känna sig mer säker i sig själv och man behöver inte längre dölja sin tunnhårighet, då det är ett känsligt ämne som en del skäms över. Man kan dölja kala fläckar, markera hårlinjen lite mer eller kombinera behandlingen med hårtransplantation och även dölja ärr som uppstått i samband med hårtransplantation. Behandlingen passar även de som fått brännskador, genomgått cellgiftsbehandling och tappat sitt hår eller drabbats av Alopecia. 

Nej, skalpmikropigmentering är ett eget specialistområde där helt olika pigment, maskiner, nålar och teknik används.

Hur många sessioner som behövs varierar från person till person och på storleken på ytan som ska behandlas och även hudtypen spelar en roll men det kan ta mellan 2 till 5 gånger för ett tillfredsställande resultat. Varje session tar ca 2-5 timmar och tiden varierar beroende på de egna förutsättningarna och hur mycket jobb som behövs göras. Komplett håravfall kräver mer tid medans kala partier kräver mindre jobb. Processen upprepas över flera sessioner tills klienten är nöjd.

Under första sessionen så diskuterar vi vilken typ av hårlinje du önskar och väljer tillsammans en passande färg. Eftersom huden inte får överbelastas så jobbar jag in grunden under första sessionen och gör prickarna mindre täta.
Mellan session 1-2 ska man vänta 7-10 dagar.

Under session 2 kommer jag att fylla på mellan varje punkt som gjordes under första sessionen och på så sätt skapa mer täthet vilket kommer skapa mer fyllighet. Om mörkare färg önskas så kan det justeras. Om du önskar justera hårlinjen så kan även det göras.

Mellan session 2-3 ska man vänta 20-30 dagar.

Under session 3 jobbar jag vidare med tätheten och ser över om korrigering av färg och hårlinje behövs göras. Beroende på läkningen så diskuterar vi om en fjärde session kan behövas.

Varje session tar mellan 2-5 timmar att göra.

Priset varierar mellan 3000-7000:- per session beroende på hur stor yta som ska behandlas. En kostnadsfri konsultation bör göras innan en tid bokas för att kunna ge en prisoffert baserad på dina behov. En konsultation kan göras online via FaceTime/ Videocall eller så kan du komma till kliniken på bokad tid.

Alla kan göra behandlingen men det finns vissa dermatologiska problem som utgör ett hinder som exempelvis:

-Benägenhet till Keloid ärrbildning

– Extrem torr hårbotten

-Mjälleksem/rosacea eller Psoriasis

-Acne/utslag på huvudet

Lider du av dessa besvär, bör du prata med din läkare eller med en dermatolog som kan hjälpa dig att få rätt behandling mot dessa besvär.

Nej, det enda pigment som kan användas är svart men det passar även ljushåriga då hårbotten oftast är mörkare. Ljusa pigment syns tyvärr inte därav att man måste använda en mörkare färg men det ser fylligt, naturligt och snyggt ut oavsett det naturliga pigmentet.

Jag använder Pygmenta som är ett veganskt och cruelty free pigment som är godkänd av Läkemedelsverket.

Kvinnor behöver inte raka av håret inför sin behandling. För män brukar jag rekommendera att man rakar bort håret helt innan man börjar med SMP och anledningen är att jag kan jobba på ytan utan hinder och på så sätt få till snygga och stabila prickar på skalpen. Efter tredje eller fjärde sessionen så kan man börja spara ut håret igen om man vill.

Nej inte alls eftersom nålens djup placeras i översta hudlagret och går inte lika djupt ner som vid en vanlig kroppstatuering.

Ja, det kan man göra men skillnaden blir att man kommer att ha lite mörkare hårbotten men även det ser fylligt och naturligt ut. För personer med grått hår så kan man göra SMP men oftast får man färga håret för att det inte ska bli en färgkontrast mellan det mörkare hårbotten och det vita håret.

Behandlingen är helt säker. Jag använder steril utrustning och helt nya sterilt förpackade nålar inför varje behandling.
Jag är godkänd av Miljö och Hälsa för att utföra denna behandling.

Det är inte helt smärtfritt men från en skala 1-10 hamnar de flesta på 3-5. Man kan bli lite röd på det behandlade området efteråt då huden reagerar på behandlingen men det är helt normalt och lägger sig efter ett tag.

Du kan gå till jobbet efteråt men du får INTE träna, svettas, sola, simma, duscha för varmt i ca 5 dagar efteråt. Alla typer av krämer på det behandlade området ska undvikas.

SMP KVINNA

Passar behandlingen även kvinnor?

Ja, denna behandling passar även kvinnor som tappat hår eller känner att håret börjar bli tunt och börjar få en synlig hårbotten. Jag jobbar in prickar över hela huvudet eller glesa partier (där det behövs) och på så sätt skapas en fyllighet som minskar synligheten av hårbotten och ger en fylligare helhetseffekt.

För kvinnor är det mer vanligt att behandlingen går obemärkt förbi då det naturliga håret täcker större delen av tunnhårigheten och behandlingen används oftast för att minska kontrasten mellan hårbotten och håret.

Att tappa hår som kvinna är väldigt jobbigt då håret har en stor betydelse och är en del av kvinnans identitet och femininitet. Orsaker till håravfall kan vara hormonförändringar, stress, medicinering, graviditet.

När det gäller färgning av hår så ska man ha färgat håret senast 10 dagar innan och tidigast 2 veckor efter sista behandlingen.

Varför SMP?

SMP är den snabbast växande lösningen för håravfall, tekniken är enkel men effektiv, passar både män och kvinnor och är semi permanent vilket betyder att det inte är permanent och kan alltid hållas fräsch med påfyllningssessioner vartannat eller vart tredje år.